Цікаво!

18 квітня — Міжнародний день пам’яток та визначних місць.

Хортиця - скарбниця Землі Запорозької. Протягом
століть вона зберігала на собі сліди давно минулих культур і забутих історичних епох. Ці сліди ще помітні в ледь видних вибоїнах земляних укріплень, похилих курганах, наскальних зображеннях і численних предметах старовини. Їх різноманіття і хронологічний розкид свідчать про те, наскільки глибокою та багатоструктурною є історія Хортиці.
До 2019 р. загальна чисельність нерухомих пам'яток острова склала більше 80 одиниць! Перш за все, це пам'ятки археології. Сприятливе географічне положення стало головною причиною того, що тут склався єдиний історичний комплекс. Острів розташований на кордоні двох ареалів Дніпра і є ланкою, що поєднує Дніпровські плавні з його порожистою частиною.
У широтному напрямку - присутність в степу великого острова з обривистими берегами, захищеного потужною річковою системою, також давало безперечні переваги. Розташування північної частини на висоті було причиною появи тут великої кількості святилищ і могильників. Втім, побачити можна
тільки їх. Колись на його берегах з'явилося кілька городищ, найдавнішому з яких більше чотирьох тисяч років! На острові збереглися і кургани, і стародавні поселення, і багато іншого.
Прийшовши на Хортицю і проявивши до неї належну увагу, ви неодмінно все це побачите і навіть відчуєте, вона чекає на вас!