Цікаво!

Про користь читання ніхто із розумних людей вже давно не сперечається. Втім, більшість наших суджень про користь читання грунтується на теоретичних припущеннях.
Водночас, є багато цікавих результатів наукових досліджень. Ось деякі з них.

📚Учені з університету Ліверпуля виявили, що читання, приміром віршів Шекспіра, Еліота та інших відомих поетів приводить мозок у стан підвищеного збудження, яке зберігається і після припинення читання. А особливо активізуються зони, пов'язані з автобіографічною пам'яттю.
📚 Науковці з Університету Еморі в Атланті дослідили за допомогою МРТ активність мозку 12-ти студентів, які щодня читали по 30 сторінок історичного трилера Роберта Харріса «Помпеї». Дослідження показало, що читання викликало підвищену активність в лівій скроневій долі кори мозку, пов'язаної з мовною діяльністю і когнітивними здібностями.
📚Фахівці Оксфордського університету за допомогою МРТ з'ясували, що при читанні у людини активізуються ті ж ділянки мозку, що і при спостереженні описаних в книжці сцен наживо.
📚Дослідники Університету Дьюка з'ясували, що читання може бути використано для лікування ожиріння, як мотиваційний компонент.
📚Дослідники Стенфордського університету довели (задопомогою МРТ), що «аналітичне» читання відрізняється від читання «для задоволення» виконанням більш складної когнітивної функції, різкою зміною видів нервової діяльності, характером кровообігу в головному мозку.
📚Американські дослідники довели, що ті, хто впродовж життя читають більше середнього, на 32% менше схильні до проблем з пам'ятю.
📚Співробітники університету Тулузи довели, що читати під час їжі – корисно, бо люди пережовують їжу повільніше, у результаті – їжа потрапляє у шлунок в більш подрібненому вигляді…
Крім того численні дослідження засвідчили, що читання художніх творів розвиває в нас здатність співчувати і співпереживати емоційному стану іншої людини, сприймати чужі переконання, думки і бажання на рівні з власними