День захисту дітей!!!

«Міжнародний день захисту дітей» 
(англ. "International Children's Day") — святкується щорічно 1 червня.
 Був заснований в листопаді 1949 у Парижі рішенням сесії Ради Міжнародної демократичної федерації жінок. Вперше «Міжнародний день захисту дітей» відзначався в 1950-му році в 51 країні світу.

Діти – найцінніше, що є в кожного суспільства, адже саме вони визначають його майбутнє. Та водночас діти — це радість, посмішки без причини, це чудовий настрій, який вони дарують, це любов, якою вони діляться, щира, чесна, просто так, від усього їхнього маленького сердечка.


Історія започаткування Міжнародного дня захисту дітей
Це одне з найстаріших міжнародних свят. Світ почав відзначати його щороку з 1950 року, після затвердження Міжнародною демократичною федерацією жінок на спеціальній сесії в листопаді 1949 року.
Пізніше цю ініціативу на міжнародному рівні підтримала ООН. Організація оголосила захист прав, життя і здоров'я дітей одним з пріоритетних напрямків своєї діяльності.
День захисту дітей служить додатковим нагадуванням дорослим про проблеми дітей. Йдеться про дотримання їх прав на життя, свободу думки і релігії, на освіту, відпочинок та дозвілля, на захист від фізичного та психологічного насильства, на захист від експлуатації дитячої праці.
ООН в 1959 році на засіданні прийняла Декларацію прав дитини. До неї увійшли статті, що закликають батьків, державні органи, неурядові організації визнати описані в документі права і свободи дітей, а також прагне до їх дотримання. Декларація ООН не мала обов'язкової сили, а носила лише рекомендаційний характер.
Але незабаром права дітей закріпили на рівні міжнародного права. 20 листопада 1989 року ООН прийняла Конвенцію про права дітей. Її підписала 61 країна, а 13 липня 1990 року документ ратифікував СРСР.
У кожній країні майже 20-25% населення становлять діти. У кожній державі їх підстерігають різні небезпеки. У розвинених - це негативні наслідки через пристрасть до телевізора і комп'ютера, що призводить до розвитку надмірної жорстокості. Також викликає побоювання ранній сексуальний розвиток молодого покоління.
Менш розвинені країни, такі як в Африці й Азії, стикаються з проблемами голоду, безліччю смертельних захворювань, а також високим рівнем безграмотно і військовими конфліктами.


Міжнародний день захисту дітей в Україні



Міжнародний день захисту дітей в Україні став державним святом з 1998 року, після підписання Президентом Указу №568/98 "Про день захисту дітей". Ініціатором святкування стало Міністерство у справах сім'ї та молоді, Всеукраїнський комітету захисту дітей, Національного фонду соціального захисту матерів і дітей "Україна - дітям".
У цей день проводяться для дітей освітні програми про те, куди вони можуть звернутися в разі утиску їх прав, а також вчать суспільство зважати на потреби дитини.
Традиційно до Міжнародного дня дітей організовують різного роду розважальні заходи. Діти беруть участь в конкурсах, малюють малюнки крейдою на асфальті, а також організовуються дитячі концерти та фестивалі. Крім того, проводиться безліч благодійних акцій, головна мета яких - зібрати гроші на різні благодійні проекти або лікування дітей.