Музей ЗНУ

Музей ЗНУ 

:: Про музей ::

В 1980 році в період підготовки до 50-ти річчя Запорізького державного інституту, була висунута ідея створення музею історії ЗДПІ, нині ЗНУ.

Було створено музейну раду з ветеранів ЗДПІ, які надали суттєву допомогу при створенні і комплектуванні майбутнього музею.

Іван Васильович Пуха

Декілька років йшла робота щодо збору матеріалів й свідчень, не тільки щодо історії навчального закладу, а й народної освіти Олександрівська.

Великий внесок у створення Музею, а також наповнення його більшістю експонатів, зробив Іван Васильович Пуха, що народився 19 грудня 1920 року в с. Стрільники Прилуцького району. Післявоєнні роки життя якого тісно пов’язані з Запорізьким краєм. В ЗДПІ він працював старшим викладачем, захистив дисертацію, й очолив кафедру педагогіки. Вже з перших днів роботи у виші І.В. Пуха почав досліджувати стан розвитку освіти та педагогічної думки на Запоріжжі. Результати досліджень друкувались у міжвідомчих збірниках, обласній пресі. За 50 років наукової діяльності І. Пуха опублікував більше 500 праць.

Завдяки постійній увазі з боку керівництва університету, музей історії ЗДПІ-ЗНУ було відкрито в 1990 році.

З часу відкриття Музею його відвідало понад 26000 гостей, з них 540 - почесних.

Метою діяльності Музею історії виникнення та розвитку ЗНУ є збір і збереження історичної спадщини. Створення і збереження повнопрофільної експозиції, в якій знайде відображення історія розвитку і становлення ЗНУ. Популяризація внз музейними формами. Залучення студентів до вивчення і збереження історико-культурної спадщини, формування розвиненої освіченої особистості та сприяння вихованню патріотизму.

Просвітницька діяльність Музею історії ЗНУ полягає в розширенні і поглибленні загальноосвітньої та професійної підготовки молоді засобами позакласної і позашкільної роботи та наданні допомоги студентам і викладачам у написанні робіт.

Експозиція і музейні фонди

Експозиція музею побудована з урахуванням ідеї спадкоємності в освіті, розвитку університету, аналізі досягнутого та прогнозування перспектив, підкреслює нерозривний зв'язок історії внз з історією м. Запоріжжя. Експозиція музею враховує хронологічний і тематичний принципи. Й представлена наступними тематичними блоками:

  1. Історія народної освіти м. Олександрівськ.
  2. Шлях від Педагогічного технікуму до педагогічного інституту
  3. Сталінські репресії і долі колективу ЗДПІ
  4. Роки опалені війною
  5. Відродження і розвиток «Альма-Матер»
  6. Університетська висота
  7. Національне визнання
  8. 80 років Славетного шляху

Музейні фонди та експозиції містять пам’ятки історії розвитку педагогічної думки не тільки університету, але й Запорізького краю в цілому - фотоматеріали:

Посібники:

Свідоцтва:

Особисті речі студентів і викладачів:

Нагороди університету:

Меценати і друзі музею:

  • Запорізьке обласне національно-культурне товариство «Українська старовина та заповідна справа»;
  • Державний архів Запорізької області;
  • Запорізька обласна універсальна наукова бібліотека ім. Горького;
  • Запорізький центр популяризації краєзнавства «Хорс»;
  • Запорізький обласний краєзнавчий музей;
  • Запорізький обласний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді;
  • Середні заклади освіти: школи, гімназії, ліцеї Орджонікідзевського та Жовтневого районів м. Запоріжжя №28, 25, 2, 105 та ін.

Співробітниками відділу було розроблено і прочитано ряд тематичних лекцій у музеї історії університету, присвячених важливим подіям в історії суверенної України. Для студентів перших курсів, які тільки вступили до ЗНУ, проводяться оглядові екскурсії з історії вузу - від його заснування до сьогодення. З метою популяризації університету, залучення молоді до збереження пам’яток історії з вересня по грудень кожного року до музею запрошуються випускники шкіл м. Запоріжжя на оглядові екскурсії студентським містечком та знайомство з історією та сьогоденням Запорізького національного університету.

Форма екскурсій та цільова аудиторію музею:




В залежності від відвідувачів музею а також їх кількості, розроблено декілька форм роботи і проведення екскурсій:

  1. Лекційна – цільова аудиторія учні старших класів, студенти 1 курсів у кількості більше 12 чоловік;
  2. Екскурсія - бесіда – цільова аудиторія студенти 1 курсів у складі до 10-12 чоловік, поодинокі відвідувачі;
  3. Рекламна екскурсія – цільова аудиторія почесні гості і делегації. Для іноземних громадян екскурсія проводиться англійською мовою.
  4. Навчальна екскурсія – цільова аудиторія – студенти, що вивчають курс музеєзнавство.


В 2009 році Музей історії виникнення та розвитку ЗНУ став дипломантом Першого всеукраїнського конкурсу громадських музеїв, що проводився Національною спілкою краєзнавців України.