Книжкові перемоги України у світі 2020-го

Книжкові перемоги України у світі 2020-го: премії,

Дитячі книжки 

Номінація на премію Астрід Ліндґрен

Серед авторів дитячих книжок, Катерина Штанко та Леся Воронина знову були номіновані на премію Астрід Ліндґрен. Це сталося вже вдруге.

 

Шведську премію за досягнення в літературі для дітей та юнацтва заснував шведський уряд з метою посилити інтерес до дитячої літератури у світі і зробити її доступнішою для дітей. Лауреатами премії можуть стати письменники, ілюстратори, диктори чи організації з усього світу, незалежно від мови чи національності. Їхні твори повинні мати високий художній рівень та відповідати гуманістичним ідеалам і цінностям, що їх демонструє творчість Астрід Ліндґрен.

 

Усього на The Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) 2021 номінували 263 кандидати із 69 країн світу. Переможця оголосять 13 квітня 2021 року.

 

Почесний список Міжнародної ради з дитячої та підліткової книги IBBY

Ще трьох українців Міжнародна рада з дитячої та підліткової книги (International Board on Books for Young People – IBBY) включила до свого почесного списку.

 

Зокрема, до нього потрапили: письменник Сашко Дерманський — за книжку «Мері» (А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2018), ілюстраторка Ольга Кузнєцова — «Пір’їнка птаха-мрії» (Авіаз, 2017) та перекладачка Наталя Іваничук — «Антон та інші нещастя» (Видавництво Старого Лева, 2018).

 

Каталог книжкових рекомендацій в галузі міжнародної дитячої та юнацької літератури «Білі круки»

Уже традиційно до престижного щорічного каталогу книжкових рекомендацій в галузі міжнародної дитячої та юнацької літератури «Білі круки» (White Ravens) потрапили українські книжки. Цього року це були «Сапієнси» Володимира Аренєва (ілюстрації Ліни Квітки, «Ранок») та «Піратський маршрут» Галини Малик (ілюстрації Грасі Олійко, Видавництво Старого Лева).

 

Всього до цьогорічного каталогу обрали 200 книжок 36 мовами із 56 країн світу. Міжнародна молодіжна бібліотека в Мюнхені (International Youth Library) відзначила їх за критеріями літературного стилю, дизайну, універсальності теми, новаторства тощо.

 

Через пандемію друкована версія каталогу «Білі круки» цього року не була представлена на Франкфуртському книжковому ярмарку. Натомість каталог можна завантажити в електронному форматі.