ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ВИШИВАНКИ!

 Щорічно у травні, починаючи з 2006 року, ми святкуємо світле та урочисте свято - Всесвітній День вишиванки!

Вишиванка - своєрідний, унікальний код українців. У ній зашифровані українські етнічні знаки-обереги. Вишита сорочка символізує любов у сім'ї, вірність та родинну пам'ять. У вишиванці - наша незламність, жага до життя та дух волелюбства! Саме тому ми носимо вишиванки. Аби передавати з покоління в покоління національні традиції та пам'ять!..
Свято зародилося як студентська ініціатива. Ідею акції у 2006 році запропонувала на той момент студентка Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича Леся Воронюк. Дівчина запропонувала одногрупникам та студентам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Її підтримали інші студенти та викладачі й одяглися відповідно.
Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України.
Чому цей захід унікальний, чому його варто підтримувати в Україні? Тому, що в жодній країні світу немає свята національного вбрання, яке в буквальному сенсі «захопило» весь світ.
Саме українські вишиті сорочки знають у багатьох країнах, де присутня українська діаспора. Але, окрім діаспори, цей одяг закохав у себе і місцевих жителів, які залюбки почали носити його і підтримувати українців.
День вишиванки 2022 року - має особливе значення. Росія розпочала повномасштабну війну проти України. Але нас ніколи не здолати, бо Україна і свобода для нас понад усе. І тому ми обов’язково переможемо!







                                                           СВЯТО ВИШИВАНКИ

(інтерактивна вправа)


Добірка книжок до Дня вишиванки
(від Запорізької обласної бібліотеки для юнацтва)