ДОБІРКА МАТЕРІАЛІВ ДО ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ!

  1. Євгеній Морі. Вплив Чорнобильської трагедії на мистецтво: книги, фільми, музика та комп'ютерні ігри. https://suspilne.media/125545-vpliv-cornobilskoi.../
  2. Олена Гусейнова. 5 книжок про Чорнобильську катастрофу, які радить прочитати літературознавиця Тамара Гундорова. https://suspilne.media/126500-top-5-knizok-pro.../
  3. Катерина Толокольнікова. Як говорити з дітьми про Чорнобильську катастрофу? Розповідає письменниця Катерина Міхаліцина. https://suspilne.media/125870-ak-rozpovidati-ditam-pro.../
  4. Катерина Толокольнікова. Чому українці їдуть жити і працювати у зону відчуження? Розповідає авторка фільму "Люди зони". https://suspilne.media/125779-comu-ukrainci-idut-ziti-i.../
  5. Євгеній Морі. До річниці Чорнобильської трагедії: сім історій про ядерні катастрофи. https://suspilne.media/29668-cornobilska-tragedia-sim.../

СІМ НАЙКРАЩИХ ФІЛЬМІВ ПРО АВАРІЮ НА ЧАЕС
Цього року аварія на Чорнобильській АЕС перетне 35-річний рубіж. Але що ми знаємо про найбільшу техногенну катастрофу ХХ століття? Ми підібрали сім документальних та художніх стрічок, які допомагають краще розібратися у причинах і наслідках катастрофи, а також її впливі на життя українців та українок.
«Чорнобиль» (2019) https://youtu.be/s9APLXM9Ei8
Мінісеріал “Чорнобиль” – це екранізація подій, що сталися 26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній станції, від HBO. Критики хвалять цей серіал за вражаючі ілюстрації того жаху, який пережили люди, та бездоганну гру акторів.
«Чорнобиль – Хроніка важких тижнів» (1986)
Перший документальний фільм про Чорнобильську катастрофу, який знімали одразу після вибуху та в перші місяці ліквідації трагедії. У стрічці зібрані правдиві спогади свідків, через що фільм був навіть забороненим до показу в СРСР.
«Двері» (2008) https://youtu.be/Qn99F3X_LDQ
Короткометражна драма, номінована на Оскар, знята на основі глави книги “Чорнобильська молитва” Нобелівської лауреатки Світлани Алексієвич.
«Земля забуття» (2011) https://youtu.be/YCnkLe9nKA4
«Земля забуття» – фільм режисури Мішель Боганім розповідає історію кількох осіб і їхніх сімей, життя яких було зламане та знищене трагічним вибухом. Для Ані та Петра 26 квітня 1986 року мало стати найщасливішим днем – днем шлюбу, Олексій, інженер електростанції, разом із сином Валерієм, вирішили посадити дерево. Лісничий Микола робив свій щоденний обхід лісу навколо станції.
«Ядерні відходи» (2012)
Короткометражний фільм відомого українського режисера Мирослава Слабошпицького. Він – водій вантажівки на фабриці з утилізації ядерних відходів у Чорнобильській зоні. Вона працює в пральні там же. Їхні життя і робота підпорядковані одному ритму і розписані по годинах.
«Чорнобиль. Точка часу» (2016) https://youtu.be/55ueObCiq-w
Документальний фільм, створений UA:Перший через тридцять років після катастрофи про руїни чорнобильської науки, вимушених переселенців та унікальний полігон для досліджень. Катастрофа на Чорнобильській атомній електростанції – трагедія, яка повинна стати уроком і поштовхом бути готовим відповісти на подібні виклики сучасності.
Документальні ролики від National Geographic
Одне з найвідоміших науково-популярних видань вже давно перестало бути просто журналом і, серед іншого, випускає короткі освітні відео. Завдяки журналістам за менш ніж п’ять хвилин можна побувати в Зоні відчуження, дізнатися, що сталося з природою в Зоні за понад 30 років існування майже без людей, а заодно почитати текст про причини і наслідки катастрофи.