Фільми про Чорнобиль!!!

 

11 найкращих фільмів про Чорнобиль:

1. Чорнобиль

(Chernobyl, 2019; США, Великобританія, драма, мінісеріал)

Найгучнішим фільмом про катастрофу на ЧАЕС став 5-серійний мінісеріал Чорнобиль виробництва каналів НВО і SKY, який вийшов на початку травня 2019 року. Вже після виходу четвертої серії він очолив рейтинг серіалів всіх часів за версією imdb. За підсумками року Чорнобиль удостоївся трьох премій Emmy і двох Золотих глобусів. Головні ролі в ньому зіграли Джаред Харріс (Корона, Терор), Стеллан Скарсгорд (Меланхолія, Розумниця Уілл Хантінг, Мамма Міа!) І номінант на Оскар Емілі Вотсон (Хіларі і ДжекіРозсікаючи хвилі). В основу мінісеріалу лягла книга білоруської письменниці Світлани Алексієвич Чорнобильська молитва.

Кадр із серіалу Чорнобиль / Фото: @HBO

2. Чорнобиль: останнє попередження

(Chernobyl: The Final Warning, 1991; США, СРСР; драма)

Фільм про аварію на ЧАЕС з молодим батьком Анджеліни Джолі (Джоном Войтом) в головній ролі. Стрічка є екранізацією книги і розповідає про міжнародну команду медиків, які намагаються врятувати життя постраждалих ліквідаторів.

Хоч фільм і заснований на книзі американських письменників, але все ж був презентований до розпаду СРСР, а значить, знятий ще раніше. Тому краще робити коефіцієнт. Багато глядачів критикують фільм за неправдоподібність (нібито і деталі АЕС не так показані, і ліквідатори не так поводяться), однак він вартий уваги.

© TNT© TNT

3. Аврора

(Україна, 2006, драма)

Фільм відомого українського режисера Оксани Байрак про вихованку дитбудинку, яка мріє стати балериною. На лихо, дівчинка виявляється не в тому місці і не в той час — перебуваючи неподалік від ЧАЕС під час аварії 26 квітня, вона отримує величезну дозу радіації. Щоб дати їй шанс на одужання, Аврору відправляють на лікування до США. Там вона зустрічає свого кумира, зірку балету, Ніка Астахова, який впав у творчу кризу. Дівчинка допомагає танцівнику переглянути свої цінності і знайти втрачене натхнення.

Крім вітчизняних зірок, у фільмі також зіграв голлівудський актор Ерік Робертс (брат Джулії Робертс), а також російський актор Дмитро Харатьян.

© ІнсВестДистрибушин© ІнсВестДистрибушин

4. Земля забуття

(La Terre OutragéeФранція, Україна; 2011, драма)

У фільмі про жителів Прип’яті, постраждалих від Чорнобильської катастрофи, зіграла голлівудська акторка українського походження Ольга Куриленко (Квант милосердя, Облівіон тощо). Сюжет кінокартини оповідає про нове життя, наповнене болем і безвихіддю, з якими зіткнулися жертви аварії після квітня 1986 року. Так, героїня Куриленко, Аня, стала вдовою в день свого весілля — 26 квітня.

©(c)Les Films du Poisson

5. Заборонена зона

(Chernobyl Diaries, США, 2012, жахи)

Американські туристи приїжджають до України, щоб відвідати знамениту у всьому світі Чорнобильську зону відчуження. Вони наймають гіда і їдуть отримувати незабутні враження. Але по приїзду до Прип’яті стає зрозуміло, що радіоактивне місто зовсім не порожнє. Найстрашніше, як і годиться, вночі. «Десять років тому уряд дозволив екскурсії в „Мертве місто“. Вони стверджували, що це безпечно… вони помилялися», — говорить слоган фільму.

© Warner Bros.© Warner Bros.

6. Я пам’ятаю/Отчий дім

(Білорусь, 2005, драма)

Головний герой фільму художник Анатолій живе в Мінську. Не в силах звільнитися від спогадів про Чорнобильську трагедію і свою малу батьківщину, одну з літніх відпусток він вирішує провести в Гомельській області, де живе його сім'я. Повернувшись у рідні краї, що сильно постраждали від радіації, Анатолій дивується тому, що життя тут не зупинилося. В результаті художник вирішує розписати нову церкву, яку будують жителі його рідного села.

©(c)Білорусьфільм

7. Розпад

Журналіст Олександр Журавльов повертається додому в Київ з безліччю планів — розібратися у стосунках зі своєю невірною дружиною і зустрітися з друзями дитинства. На календарі 25 квітня 1986 року і він навіть не підозрює, що за кілька годин його плани кардинально зміняться — друзі загинуть на ЧАЕС, а йому самому доведеться випрошувати у коханця дружини пропуск, аби потрапити до ліквідаторів. Картина оповідає не лише про Чорнобильську катастрофу, але й про розпад людських відносин. У 1990 році фільм отримав нагороду Венеціанського кінофестивалю.

© Киностудия им. А. Довженко© Кіностудія ім. А. Довженка

8.Двері

(The Door, Ірландія, 2008, короткометражка)

16-хвилинна картина про молоду сім'ю, яку виселили з Прип’яті після катастрофи на Чорнобильській АЕС. Практично відразу після аварії помирає їхня маленька дочка, Олена. Вбитий горем батько повертається в покинуте місто, щоб забрати двері свого будинку. Згідно з традицією, саме на них потрібно поховати дитину. Цю картину можна назвати меланхолійним нарисом про життя однієї родини — крупинки в океані зламаних внаслідок аварії доль.

У 2010 році фільм був номінований на премію Оскар в категорії Найкращий короткометражний ігровий фільм.

© thisisirishfilm.ie© thisisirishfilm. ie

9. Битва за Чорнобиль

(The Battle of Chernobyl, США, 2006, документальний)

Документальний фільм телеканалу Discovery, що розповідає про ліквідацію аварії на Чорнобильській АЕС та її наслідки. Своїми спогадами з журналістами поділилися перший президент СРСР Михайло Горбачов і фотограф Ігор Костін, автор історичних знімків зруйнованого реактора. Також журналісти поспілкувалися з багатьма експертами, військовими, які керували ліквідацією, шахтарями, інженерами тощо.

У фільмі йдеться про надскладну роботу з ліквідації аварії, про спроби не допустити другий вибух на АЕС, а також про шалену дозу радіації, яку отримали жителі Прип’яті в перші дні після вибуху через замовчування владою масштабів катастрофи. Його дійсно варто подивитися.

© Discovery channel© Discovery channel

10. Секунди до катастрофи: Аварія на Чорнобильській АЕС

(Seconds from disaster — Meltdown in Chernobyl, США, 2004, документальний)

Одна з серій багатосерійного документального фільму Seconds from Disaster (Секунди до катастрофи) від телеканалу National Geographic. Автори фільму спробували відновити хід трагедії за допомогою комп’ютерної технології, розклавши її буквально по секундах. У фільмі журналісти неодноразово задаються питанням, що ж стало причиною катастрофи — помилка проектувальника або промах оператора? Особливо цікавим він буде для тих, кого цікавлять причини вибуху й подробиці аварії.

© National Geographic Channel© National Geographic Channel

11. Серце Чорнобиля

(Chernobyl Heart, США, 2003, документальна короткометражка)

Кінокартина оповідає про дітей, постраждалих від наслідків аварії на ЧАЕС. Режисер Маріанн ДеЛео разом з засновницею міжнародного фонду допомоги Чорнобильським дітям, ірландкою Аді Роше, подорожує Україною та Білоруссю, й розповідає, як саме через багато років аварія нагадує про себе. Зокрема, тут згадується про зростання випадків раку щитовидної залози серед білоруських підлітків, а також про те, що кількість вроджених дефектів після аварії на ЧАЕС зросла на 250%.

У 2004 році фільм отримав Оскар у номінації Найкращий короткометражний документальний фільм.